Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Αν οι Γερμανοί είχαν χιούμορ...


Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Βαυαρία, σκάλισα την ιστορική μου μνήμη και θυμήθηκα ένα χαριτωμένο περιστατικό.

Όταν το 1836 επισκέφτηκε την Αθήνα ο βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος, πατέρας του δικού μας βασιλιά Όθωνα, επωφελήθηκε την ευκαιρία για να θεμελιώσει το κτίριο των ανακτόρων, όπου σήμερα στεγάζεται η Βουλή των Ελλήνων. Τη δαπάνη για την ανέγερση των ανακτόρων κατέβαλε εξ ολοκλήρου ο Όθων με δάνειο από τον πατέρα του.

Γράφει ο ανεψιός του ναυάρχου Κόχραν σχετικά: "Οι δύο βασιλείς (εννοεί τον Λουδοβίκο και τον Όθωνα) έθεσαν τον λίθον και κάτω από αυτόν ολίγα νομίσματα του Βασιλείου. Ο θεμέλιος λίθος έφερεν την εξής επιγραφήν: "Γη μήτερ δέχου με ευμενώς, λίθον θεμέλιον Όθωνος Βασιλέως εν δόμοι 1836". Κανονιοβολισμοί ανήγγειλαν το γεγονός, ενώ ο Βασιλεύς της Βαυαρίας ησπάζετο τον υιόν του, ευχόμενος υγείαν και ευημερίαν εις την νέαν κατοικίαν του".

Μετά την εκδίωξη του Όθωνα δημεύθηκε όλη η περιουσία του, ο δε έκπτωτος βασιλιάς ποτέ δεν ζήτησε αποζημίωση για το τεράστιο ποσό που δαπάνησε προς ανέγερση του κτιρίου, το οποίο κοσμεί ακόμα σήμερα την Αθήνα. Μόνο αργότερα ανακίνησε το ζήτημα ο Βίσμαρκ για τους κληρονόμους του Όθωνα. Έκτοτε το θέμα ξεχάστηκε.

Αν είχαν χιούμορ οι Γερμανοί, στο αίτημα των Ελλήνων για την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου θα απαντούσαν: "Μια στιγμή παλικάρια, αλλά έχουμε και κάτι υπόλοιπα από τον Όθωνα .... Εκείνα τα ξεχάσατε;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου